Фит Деца

Земенете ја казната со медитација

Земенете ја казната со медитација

Во едно основно школо во Вест Балтимор, САД, ја замениле казната со поминување време во “собата за само-свесност“. Тука децата кои го нарушувале часот или правеле бељи работат заедно со професионалци од фондацијата Holistic Life за да пронајдат мирни методи за да ја смират нивната енергија и анксиозност.

Резултатот? Колман увидел дека имало вкупно нула прекратувања во наставата за учениците од школото, додека во претходната година имало краткотрајни прекинувања во наставата за 4 ученици како казна. Фондацијата работела на слични програми уште од 2002 година, а била специфично основана од јога учители и експерти за само-свесност за да им се помогне на децата во стресната урбана средина. Според ко-основачот Андрес Гонзалес, практикувањето на медитација им помага на децата да се справат со “прекумерни стимули и драма“, им ги подобрува способностите да ги управуваат со своите емоции, и ги прави поздрави и ментално и физички.

 

Погледнете го ова кратко видео за оваа успешна приказна

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *