Исхрана и Телесна Тежина

Пазете на јазикот! Жешките пијалоци можат да бидат карциногени

Пазете на јазикот! Жешките пијалоци можат да бидат карциногени

Дали е конечно време да почнете да ставате коцки мраз во утринското кафе? Според Интернационалната Агенција за Истражување на Канцер – IARC (International Agency for Research on Cancer), многу жешките пијалоци веројатно предизвикуваат рак. Но тоа не значи дека сега морате да се збогувате со ритуалот на утринското кафе – температурата на жешкиот пијалок најверојатно не е доволна само по себе за да предизвика загрижување. Ух!!!

 

Ни премногу ладно, ни премногу топло

црн чај

Ако си го нарачувате капучиното екстра жешко, внимавајте! Според една студија објавена во The Lancet Oncology во јуни 2016, мноу жешките пијалоци се веројатно карциногени. Но сепак “многу топло“ не е баш научна фраза ! Истражувачите вклучени во студијата заклучиле дека пијалоци кои се со поголема температура од 65 степени или пожешки, се оние кои се во зоната на ракот. Според American Cancer Society, кафето, чајот, топлото чоколадо и други топли напитоци се пијат секако на температури кои вообичаено се и пониски од тоа.

Пијалокот кој истражувачите најмногу ги интересирало било мате, популарен во Јужна Америка, Азија, Африка а трдиционално се пие на високи температури. ACS известува за “пронајдена врска помеѓу пијалокот и езофагијалниот канцер, но само кога се служи на традиционалната и многу висока темература.“

 

Пијателите на кафе имаат добар ден

Истата група на истражувачи која ги додала жешките пијалоци на групата на канцерогени, има и страв за причинителите на рак, можат сега да го тргнат кафето од таа група, како што всушност и не било уште одамна, уште од 1991. Можеме сега колективно да здивнеме. Тие кажаа дека, врз основа на пошироки научни докази кои ги имаме денес, не треба да се чувствувате непријатно поради конзумирањето за утринското кафе. “Всушност ова е добра порака за љубителите на кафе,“ вели Др. Алфонсо Аскеиро, професор по нутриција и пидемиологија во Харваровадта Државна школа.

 

Кафето повеќе не е на листата на СЗО на производи кои содржат состојки кои предизвикуваат рак

 


Прочитајте повеќе за жешките пијалоци

Еве еден кул трик: Пиењето жешки пијалоци всушност може да ве олади

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *